- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Na rozgrzanej (suchej) patelni usmaż pancakes z obu stron.
- Podawaj z syropem klonowym, masłem lub cukrem.
Wskazówki:
- Ciasto powinno być dość gęste, inaczej rozlewa się na patelni i ciężko je przewrócić.
- Jeśli nie masz patelni o małej średnicy, możesz skorzystać z większej, ale nie wylewaj ciasta na całą jej powierzchnię. Małe naleśniki o wiele łatwiej jest przewracać.
Mniam
Od jakiegoś czasu chodziły za mną amerykańskie naleśniki… i słynny syrop klonowy. I w końcu udało nam się je zrobić 🙂 Wyobrażałam sobie, że naleśniki amerykańskie są bardziej suche… a tu niespodzianka – po usmażeniu są dalej wilgotne w środku i trochę kwaskowate (jednym ze składników jest maślanka). Bardzo dobrze komponują się z syropem klonowym… Polecamy na słodkie śniadanie 🙂 Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.
Dzisiejszy dzień rozpoczęliśmy słodkim śniadaniem. Syrop klonowy był na wykończeniu, więc dwa „pankejki” zjedliśmy z masłem i cukrem… Zdecydowanie bardziej mi smakują z syropem 😉